blog.boyahed.com  


BRLN
BOYAHED REAL LIFE NEWS
BRLN
Startsida
Senaste veckan
Senaste månaden
Alla
Sök

Syndikera
Hjälp till
Diskutera
Publicistregler
Boyahed.com

SNABBSÖK

BOYAHED.COM
Senaste artiklarna:

- Boyahed goes blogg
- Anders Glenmark beklagar inte Michael Jacksons död
- Sommarpratarna 2009 - juni

"Operation:Red Dawn" taget från krigsfilm
Av johabbed i kategorin Underhållning
Publicerad 2003-12-15 21:09
Det namn som amerikanska trupper använde för operationen att finna Saddam Hussein; "Red Dawn" - eller 'Röd gryning' på svenska - tycks med all säkerhet vara taget från en amerikansk film med samma namn, utgiven 1984.

Filmen, med bland annat Patrick Swayze i en av huvudrollerna, gjordes mitt under kalla kriget. Red Dawn [imdb] handlar om en grupp high school-studenter som bildar en guerrillamotståndsrörelse för att bekämpa sovjetiska, kubanska, och nicaraguanska trupper, då dessa har invaderat USA. Gruppen krigiska high school-studenter kallar sig "Wolverines" ('järvar ', på svenska), och USA:s befälhavare i Irak general Ricardo Sanchez benämnde under gårdagens presskonferens de två platserna Saddam eftersöktes på som just "Wolverine One" och "Wolverine Two".

Red Dawn är enligt News24 något av en kultfilm för högerextrema republikaner, och används ibland som ett varnande exempel av de som förespråkar hårdare vapenlagar i USA. Nu användes dess namn alltså också i den amerikanska militärens jakt på Saddam Hussein.


Källa: News24
Direktlänk till nyheten: http://news.boyahed.com/?18