blog.boyahed.com  


BRLN
BOYAHED REAL LIFE NEWS
BRLN
Startsida
Senaste veckan
Senaste månaden
Alla
Sök

Syndikera
Hjälp till
Diskutera
Publicistregler
Boyahed.com

SNABBSÖK

BOYAHED.COM
Senaste artiklarna:

- Boyahed goes blogg
- Anders Glenmark beklagar inte Michael Jacksons död
- Sommarpratarna 2009 - juni

Forskare skapar urindrivna batterier
Av tippz i kategorin Teknik & Vetenskap
Publicerad 2005-08-19 14:12
Singaporianska forskare har skapat ett urinaktiverat pappersbatteri. Det är enligt det statsfinansierade institutet Bioengineering and Nanotechnology "en perfekt kraftkälla för billiga engångs-hälsovårdskit som ska upptäcka sjukdomar som till exempel diabetes".

Forskare har länge försökt göra små chip som kan testa förekomsten av flera olika sjukdomar samtidigt, men det har inte funnits någon tillräckligt billig kraftkälla. Forskarteamet i Singapore insåg dock att de kunde använda urin som strömalstrare. För att skapa batteriet doppade man papper i kopparklorid och klämde in det mellan magnesium- och kopparremsor. Sedan laminerades papperet, som har ungefär samma storlek som ett kontokort, under 120 gradig värme.

Batteriet aktiveras när urinen når papperet och vid användning av 0,2 ml urin alstrar det ström med en styrka på 1,5 volt. Frågan är hur lång tid det tar innan denna nya uppfinning finns i bilar - tanken på att stå och urinera ner i motorrummet en kall vintermorgon när bilen vägrar starta låter föga lockande.Källa: Medical News Today, boston.com
Direktlänk till nyheten: http://news.boyahed.com/?239
Kommentarer: Läs/Skriv